ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ενδοδοντική θεραπεία είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «απονεύρωση». Είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αλλά και σημαντικές οδοντιατρικές θεραπείες, γιατί μας επιτρέπει να σώσουμε ένα δόντι που διαφορετικά θα ήταν καταδικασμένο. Η ενδοδοντική θεραπεία είναι ανώδυνη, αφού γίνεται με τη χορήγηση τοπικής αναισθησίας.

Όταν νιώθουμε έντονο πόνο σε κάποιο δόντι, πολύ συχνά αιτία είναι η μόλυνση του πολφού, δηλαδή του μαλακού ιστού που υπάρχει στο κέντρο του δοντιού. Στον πολφό καταλήγουν τα νεύρα του δοντιού από τις ρίζες μέσω των ριζικών σωλήνων. Αν ο πολφός υποστεί φλεγμονή και αυτή δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό του δοντιού και νιώθουμε έντονο ή και αφόρητο πολλές φορές πόνο. Τελικά, η μόλυνση εξαπλώνεται και οδηγεί σε ακόμα σοβαρότερες επιπλοκές.

Κυριότερη αιτία για τη φλεγμονή και τη μόλυνση είναι τα μικρόβια από μια βαθιά τερηδόνα η οποία έχει διαπεράσει σμάλτο και οδοντίνη, φτάνοντας μέχρι τον πολφό. Άλλη αιτία είναι κάποιο εκτεταμένο κάταγμα ή μια βαθιά ρωγμή που επιτρέπουν στα μικρόβια να εισχωρήσουν μέχρι το κέντρο του δοντιού.

Πώς γίνεται η ενδοδοντική θεραπεία;

Η ενδοδοντική θεραπεία περιλαμβάνει γενικά τα εξής βήματα:

  1. Μετά τον κλινικό έλεγχο, χρειάζεται ακτινογραφία ώστε να διαπιστώσουμε την ανατομία του προβληματικού δοντιού,
  2. Αν υπάρχει απόστημα στη ρίζα του δοντιού, χορηγούμε αντιφλεγμονώδη για να ελέγξουμε τη λοίμωξη,
  3. Αφαιρούμε τον τερηδονισμένο ιστό και αποκτούμε πρόσβαση στον πολφό,
  4. Αφαιρούμε τον μολυσμένο πολφικό ιστό και τα νεύρα,
  5. Απολυμαίνουμε τους ριζικούς σωλήνες με ειδικό υγρό,
  6. Σφραγίζουμε προσωρινά το δόντι αν χρειαστεί κι άλλη επίσκεψη,
  7. Όταν βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν ίχνη μόλυνσης, γεμίζουμε τους ριζικούς σωλήνες με ειδικό υλικό και τελικά σφραγίζουμε το δόντι.

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ίσως χρειαστεί να καλύψουμε με θήκη το δόντι. Αυτό ισχύει κυρίως για τα πίσω δόντια, τα οποία δέχονται ισχυρές μασητικές δυνάμεις και είναι έτσι πιο επιρρεπή στα κατάγματα.